1. Home
  2. Histori

Category: Profil

Ky është shqiptari i cili kreu regjistrimin e parë të Himnit Kombëtar

Ky është shqiptari i cili kreu regjistrimin e parë të Himnit Kombëtar

Më 30 Shtator të vitit 1876, u lind në Korçë, muzikanti e atdhetari i njohur shqiptar, Spiridon Ilo. Mërgoi që herët në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku krahas punës së përditshme, ndoqi dhe studimet…

Read More
Filmi i veçantë “Mondi dhe Diana”, prodhimi i veçantë i Kinostudios

Filmi i veçantë “Mondi dhe Diana”, prodhimi i veçantë i Kinostudios

P: Kinostudioja “Shqiperia e Re”, Tirane 1985. S: Gaqo Bushaka; R: Besim Kurti; O: Saim Kokona – AM -; Pi: Namik Prizreni – PM-: M: Maksim Shehu Z: Vangjel Leka; RM: Elda Budini (Xholi); AR:…

Read More
25 vite pa Lec Bushatin ” Artist i Merituar”. Përulje dhe rrespekt për vepren e tij!

25 vite pa Lec Bushatin ” Artist i Merituar”. Përulje dhe rrespekt për vepren e tij!

Lec Bushati, lindi me 10 Korrik 1923 në Shkodër. Qysh nxënës në Kolegjin Saverian të qytetit interpretoi në pjeset “Princi i Drishtit” dhe “Udha”. Mbaroi studimet në Institutin dyvjecar “Aleksander Xhuvani” dhe më pas shkollën…

Read More
Mihal Luarasi (1929-2017). Regjisor, kritik i teatrit, dramaturg.

Mihal Luarasi (1929-2017). Regjisor, kritik i teatrit, dramaturg.

Mihal Luarasi (1929-2017). Regjisor, kritik i teatrit, dramaturg. Lindi ne Korce, me 16 shtator. Mbaroi liceun artistik “Jordan Misja” per aktor ne vitet 1948-1952 kurse studimet universitare per regjisor i kreu ne Akademine e Teatrit…

Read More
Aktori Hysen Bashhysa (1947)

Aktori Hysen Bashhysa (1947)

Hysen Bashhysa. Lindur ne Durres me 16.09.1947. Lindur ne nje familje te thjeshte me nje baba tregtar. Pas perfundimit te ciklit te ulet dhe te mesem arsimor, nis studimet ne inxhinierine mekanike. Njekohesisht aktivizohej si…

Read More
Aktori Reshat Arbana (1940)

Aktori Reshat Arbana (1940)

Reshat Arbana (1940-). Aktor. Lindi ne Tirane, me 15 shtator. Kreu shkollen e larte per aktor “Aleksander Moisiu”*, ne vitin 1965. Punoi si regjisor ne “Radio Tirana”, 1965- 1973, ndersa nga 1974 deri me 1992…

Read More
Kujtim për Hajrie Rondon (1951-2017), një aktore e papërsëritshme

Kujtim për Hajrie Rondon (1951-2017), një aktore e papërsëritshme

Hajrie Rondo (1951-2017). Aktore. Lindi ne Delvine, me 1 mars. Mbaroi stuimet e larta per aktore ne Institutin e Larte te Arteve* gjate viteve 1969-1972. U emerua ne teatrin “Bylis”* te Fierit fill pas studimeve…

Read More
Aktori Sulejman Dibra (1943-2018)

Aktori Sulejman Dibra (1943-2018)

Sulejman Dibra ka lindur më 9 Shtator të vitit 1943 në qytetin e Shkodrës. Pas mbarimit të studimeve të lartë në Shkollën e Lartë për Aktor “Aleksandër Mojsiu” në Tiranë, në vitin 1966 rikthehet në…

Read More